Basisinkomen, over vooroordelen, misverstanden en verkeerde inzichten

schmit-liebermanDe campagne van de Zwitserse Volksinitiatief voor Basisinkomen (Schweizer Volksinitiative zum Grundeinkomme) heeft brede belangstelling gewekt van de media. Het voorstel is wordt niet alleen belachelijk gemaakt, het wordt ook bestreden. Bijvoorbeeld: “Het basisinkomen beroofd mensen van vrijheid” in de in de NZZ (Neue Zürcher Zeitung) “Ja voor de luiheid” in de TagesAnzeiger , “Uitgewerkt?” in Der Zeit. Wat wordt er uitgedrukt in dergelijke titels? Wat zijn de achterliggende redenen voor de tegenargumenten? Naast de duidelijke tegenstanders als Roger Köppel, uitgever van de Weltwoche en Christoph Mörgeli, partijstrateeg bij SVP (Zwitserse volkspartij) melden zich ook mensen zoals de linkse econoom en voormalig prijsbwaker Rudolf Strahm “Een zoete droom dat onvoorwaardelijke basisinkomen” met licht misleidende argumenten.

Enno Schmidt gaat samen met Sascha Liebermann gaat in deze video de tegenargumenten na en schakelt misverstanden, vooroordelen en verkeerde inzichten uit.

Enno Schmidt in gesprek met Dr Sascha Liebermann in Basel op 20 Augustus 2012

Socioloog Sascha Liebermann is een van de pioniers van de basisinkomenbeweging. Hij is mede-oprichter van het initiatief,”Freiheit statt Vollbeschäftigung” (vrijheid in plaats van volledige werkgelegenheid) en de auteur van talrijke waarnemingen en studies. Zie bijvoorbeeld: Schlaraffenland oder verwirklichte Bürgergesellschaft?, ETH Zürich 2012

Videovoordracht: “Freiheit statt Vollbeschäftigung” https://vimeo.com/16856630
Website: http://freiheitstattvollbeschaeftigung.de/

Dr. Sascha Liebermann: “Freiheit statt Vollbeschäftigung” from Grundeinkommen München on Vimeo.

arbeitsplatzabbau