Slavernij in Nederland?

fairwork_logoSlavernij is niet iets uit een ver verleden of iets dat alleen nog in verre, arme landen gebeurt. Slavernij is dichterbij dan je denkt. Slavernij bestaat ook in Nederland.
Recht onder onze ogen werken duizenden mensen als moderne slaven, al zul je ze misschien niet gemakkelijk herkennen.
Moderne slavernij is natuurlijk verboden in Nederland. Iedereen die zich er schuldig aan maakt schendt de basisrechten van de mens.

Wat is moderne slavernij?
Slachtoffers van moderne slavernij krijgen veel te weinig of niets betaald. Ze werken onder (zeer) slechte omstandigheden, bijvoorbeeld in restaurants, de land- en tuinbouw en de schoonmaakbranche. Of ze worden seksueel uitgebuit. Ze zijn volledig in de greep van hun baas of tussenpersoon: ze worden bijvoorbeeld mishandeld, krijgen hun paspoort niet terug als ze daar om vragen of vrezen voor de veiligheid van hun familie.
Veel slachtoffers van deze moderne slavernij zijn migranten die onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gehaald. Ze spreken de taal niet en zijn meestal niet of nauwelijks op de hoogte van hun rechten hier. En als ze dat wel zijn, durven ze er lang niet altijd iets tegen te doen. Vaak zijn ze bang gemaakt voor de immigratiedienst of politie. Ontsnappen is voor deze mensen dus niet gemakkelijk.

Hoe herken je moderne slavernij?
Moderne slavernij speelt zich soms zelfs in je eigen buurt af. Vraag je je wel eens af of die jongen die dag en nacht in de snackbar werkt ooit wel eens vrij is? Of zie je mensen wonen op het terrein van hun baas?
Je kunt proberen contact te leggen en bijvoorbeeld vragen: Word jij of jouw familie  bedreigd? Krijg je niet of nauwelijks betaald? Word je gedwongen om te werken?
Kun je deze mensen niet aanspreken, kijk dan of je deze vragen over hun situatie zélf kunt beantwoorden.
Bekijk hiervoor ook de checklist op de website van Fairwork[1]. Heb je een ‘ja’ op meerdere vragen, dan is er misschien sprake van moderne slavernij.
Verdachte situaties kun je (het liefst in overleg met de slachtoffers) melden bij de politie (0900-8844) of Stichting M. (Meld Misdaad Anoniem – 0800-0700).

 

[1] http://www.fairwork.nu

Bron: http://www.fairwork.nu/assets/structured-files/Publicaties/Brochures/FairWork_publieksfolder_web.pdf?nodeId=75