God, Goud, Geld en Geweten, we zijn toe aan een basisinkomen

logo-eci-ubi-eifbiMaandag 14 januari 2013 is er bericht gekomen van de Europese Commissie dat het verzoek om registratie van het “European Citizens Initative (ECI)” met de titel “Onvoorwaardelijke Basisinkomen (UBI) – Het verkennen van een weg in de richting van emancipatorische welzijn in de EU” is geaccepteerd.

Via Facebook en Twitter (hashtag #ECiUBi)[0] worden nu ineens mensen wakker en gaan voor het eerst of wederom horen over een basisinkomen. De vraag die dan meteen gesteld wordt is “hoe hoog is dat dan”. In deze wereld waar alles om geld draait en elke poep en scheet van een belegger of bank in het nieuws komt is dat natuurlijk gewoon een Pavlov-reactie. Daar kun je niets aan doen, alleen bewust worden dat het idee “basisinkomen” eerst moet indalen. De financiering is haalbaar, daar hoeven we het niet over te hebben. Binnen de Europese Commissie ligt een voorstel dat verzoekt dat lidstaten aandacht gaan besteden aan het invoeren van een sociaal minimum[1,5] voor elke ingezetene in de vorm van een basisinkomen.

Hoe hoog dat dan wordt, dat is aan de politiek van elke lidstaat. In het voorstel van de EC wordt gesproken over 60% van het mediane inkomen[2] van elke lidstaat, dat is lager dan het modale inkomen[3]. In 2011 was dit 28500 Euro [4]. Het maandbedrag komt dan neer op 1425 Euro. Ik heb niet helemaal door of dat nou netto of bruto is, maar ga voorlopig uit van netto bruto. Het komt dan neer op netto 900 Euro per maand per ingezetene.

Het basisinkomen is maar een klein stukje van de maatschappij die we in de toekomst gaan hebben. Er moet nog meer gebeuren op het gebied van geld en geldverdienen. Geld moet weer rollen. In de geschiedenis is het begonnen met GOD, daana kwam het GOUD, toen de goudstandaard verlaten werd was er alleen GELD. We gaan nu verder na 2012 met het GEWETEN.

Om de discussie vast op gang te brengen ben ik zelf maar eens aan het schrijven gegaan. Mijn voorstel is uit de vingers gekomen tussen oud en nieuw 2012/2013 en zal nog wel een keertje wat bijgeschaafd worden. Maar het begin is er.
Je kunt het hier lezen: voorstel invoering basisinkomen

Noten: