De echte geschiedenis van het fooien geven


Fooien geven is eigenlijk behoorlijk fucked up, wanneer je iemand fooi geeft, heb je meestal het gevoel dat je iets goeds hebt gedaan. Maar echt, het Amerikaanse fooiensysteem was speciaal ontworpen om bevrijde slaven arm te houden en witte mensen goedkope arbeiders te geven. Er is een sterk argument dat het dat vandaag nog steeds zo is.
Het einde van de Amerikaanse burgeroorlog zorgde ervoor dat rijke zakenmensen een enorme bron van gratis arbeid verloren. Maar dat weerhield hen er niet van door te gaan met het misbruik maken van de voormalige slaven die ze al meer dan 200 jaar hadden misbruikt.

Ondernemers wilden nog steeds gratis werknemers en extra geld in hun zakken. Dus de spoorweg en opkomende restaurantindustrie vochten en wonnen de mogelijkheid om pas bevrijde slaven in dienst te nemen zonder ze loon te betalen. In plaats daarvan dwongen ze hen om te leven van fooien betaald door klanten. Fooi vond zijn weg naar de eerste minimumloonwet in 1938. Als gevolg hiervan werden industrieën die het geven van fooien toestonden over het algemeen vrijgesteld van het betalen van het minimumloon. Ik weet wat je denkt. “wauw dat is vreselijk” Maar wat nog erger is, is dat sindsdien niet veel is veranderd voor fooien. Het Amerikaanse federale minimumloon voor getipt personeel is slechts 2 dollar en 13 cent per uur. En in 17 staten kunnen bedrijven legaal werknemers betalen die laag zijn. Slechts zeven staten eisen dat bedrijven getelde werknemers hetzelfde minimumloon betalen als alle anderen. Zelfs in sommige staten waar het reguliere minimumloon is gestegen, bleef het befooide minimumloon achter, en het zou geen verrassing moeten zijn wie het meest wordt genaaid: Minderheden en vrouwen. Beide werken in de restaurantindustrie tegen hogere tarieven. Mensen met een kleur vormen 40% van de fooien en vrouwen meer dan 60%. Blanke mannen in de restaurantindustrie hebben de neiging om de banen met de grootste salarissen te krijgen. Terwijl zwarten, Latino’s en vrouwen eerder posities innemen die dichter bij de armoedegrens liggen. Onderzoek toont aan dat witte werknemers in de horeca betere fooien krijgen dan minderheden die daar werken.

Deze erfenis van ongelijkheid moet stoppen omdat het voor niemand goed werkt! Restaurantmanagers die het fooiensysteem hebben afgeschaft en het hebben vervangen door eerlijke, stabiele lonen, melden dat de algehele beloning voor werknemers, klantenservice en eten is verbeterd. We moeten niet toestaan ​​dat een racistische oplichting van meer dan honderd jaar geleden arbeiders vandaag nog pijn doet.